Hoe maak je thee van matcha?
Normaal trek je thee van theeblaadjes maar bij matchathee vermeng je de theepoeder met warm water (70 graden) en drink je dus de blaadjes op. Net als bij groene thee beweren sommige mensen dat matcha bitter kan smaken. Dat ligt echter volledig aan de bereiding! Wie matchathee op de juiste manier klaarmaakt, zal merken dat het helemaal niet bitter is maar juist heel zacht, bijna romig van smaak.
De bereidingswijze van matcha is anders dan bij gewone thee maar erg ingewikkeld is het niet. Neem voor een kopje een halve theelepel matchapoeder en klop hier geleidelijk ongeveer 100 ml. water (70 graden, niet gekookt) doorheen. Blijf kloppen tot er een glad mengsel (eventueel met schuim) ontstaat.
Wil je het helemaal officieel doen, gebruik dan een bamboelepel (shashaku) en een bamboegarde (chasen) en serveer het drankje in een verwarmd theekopje (chawan).
Hier vind je een handig instructiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=JktkCpgLkMQ
Mocht je de thee ondanks de zorgvuldige bereiding toch wat bitter vinden, dan kun je wat zoetmiddel of melk naar smaak toevoegen.
Maak je graag smoothies of ben je dol op yoghurt of fruitsap? Ook daar kun je wat matchapoeder aan toevoegen. Daarnaast kun je matcha als kleurstof tijdens het koken en bakken gebruiken.
Hier staat een recept voor heerlijke cake met matcha:http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/groene-theecake
Binnenkort deel ik nog een paar andere lekkere recepten op Facebook!