Matcha, het groene goud uit Japan

Deze nieuwsbrief staat in het teken van de bijzondere theesoort matcha. Misschien heb je er de laatste tijd al iets over gelezen want deze thee is op het moment een ware hype. In deze nieuwsbrief leg ik je uit wat matcha precies is en waarom het zo bijzonder is.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat is matcha?

Matcha is een theesoort. Het komt uitsluitend uit Japan, waar het tijdens theeceremonies wordt geschonken. Er is ook theepoeder uit andere landen verkrijgbaar, maar dat mag geen matcha genoemd worden. Matcha wordt op een andere manier dan “gewone” thee gemaakt. De theeblaadjes van de theeplant (Camellia sinensis) worden tot poeder vermalen. Zo’n drie tot vier weken voor de oogst van de theeblaadjes worden de planten met een zeil afgedekt, waardoor het zonlicht de blaadjes niet meer direct bereikt. Hierdoor neemt de hoeveelheid chlorofyl (bladgroen) in het blad flink toe, waardoor de blaadjes diepgroen kleuren. Vervolgens worden de blaadjes zorgvuldig geplukt, gestoomd en tot poeder vermalen.

Hoe maak je thee van matcha?

Normaal trek je thee van theeblaadjes maar bij matchathee vermeng je de theepoeder met warm water (70 graden) en drink je dus de blaadjes op. Net als bij groene thee beweren sommige mensen dat matcha bitter kan smaken. Dat ligt echter volledig aan de bereiding! Wie matchathee op de juiste manier klaarmaakt, zal merken dat het helemaal niet bitter is maar juist heel zacht, bijna romig van smaak.

De bereidingswijze van matcha is anders dan bij gewone thee maar erg ingewikkeld is het niet. Neem voor een kopje een halve theelepel matchapoeder en klop hier geleidelijk ongeveer 100 ml. water (70 graden, niet gekookt) doorheen. Blijf kloppen tot er een glad mengsel (eventueel met schuim) ontstaat.

Wil je het helemaal officieel doen, gebruik dan een bamboelepel (shashaku) en een bamboegarde (chasen) en serveer het drankje in een verwarmd theekopje (chawan).

Hier vind je een handig instructiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=JktkCpgLkMQ

Mocht je de thee ondanks de zorgvuldige bereiding toch wat bitter vinden, dan kun je wat zoetmiddel of melk naar smaak toevoegen.

Maak je graag smoothies of ben je dol op yoghurt of fruitsap? Ook daar kun je wat matchapoeder aan toevoegen. Daarnaast kun je matcha als kleurstof tijdens het koken en bakken gebruiken.

Hier staat een recept voor heerlijke cake met matcha:http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/groene-theecake

Binnenkort deel ik nog een paar andere lekkere recepten op Facebook!

Is matcha gezond?

Omdat bij matchathee het volledig theeblad gebruikt wordt, gaat er geen enkele voedingsstof verloren.  Matcha zit dan ook boordevol antioxidanten, veel meer dan in andere theesoorten. Ook bevat het L-theanine, calcium, vitamine A, kalium, chloryfyl, vitamine c, eiwitten en ijzer. Hou er rekening mee dat er ook veel meer cafeïne in deze thee zit (ongeveer 35 mg. per kopje). Dat kan voor een flinke boost zorgen maar ga hier zorgvuldig mee om.

Er worden flink wat gezondheid bevorderende eigenschappen aan matchathee toegeschreven. Ik ben geen arts en ik doe hier dan ook geen uitlatingen over. Het is aan jou, eventueel in overleg met een arts, om te bepalen of Matcha goed voor je is!

Matcha is niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Ook als je gezondheidsproblemen hebt, is het goed eerst een arts te raadplegen.

Handige tips

• Bewaar matcha in de koelkast. Dan blijft het langer goed.

• Drink niet meer dan twee kopjes per dag.

• Gebruik nooit kokend water voor het bereiden van matchathee.

• Je kunt de theepoeder ook in een verzorgend gezichtsmasker verwerken.

 

Nieuwe producten

Naast matcha heb ik ook andere producten aan mijn assortiment toegevoegd. Deze producten zijn zowel op de markt als in de webwinkel verkrijgbaar.

Gemalen sumak

Boerenerf thee

Oriëntaalse toffee

Geluksthee

Summer Mint

Zomerse zotheid

 

Webwinkel

Steeds meer mensen weten mijn webwinkel te vinden. Heb jij al eens een kijkje genomen? Handig voor als je even geen tijd of mogelijkheid hebt om me op de markt te bezoeken!

Markten

Bezoek mij op de volgende markten:

Dinsdag             Doetinchem – Markt naast gemeentehuis – van 8:30 tot 13:00 u.

Woensdag         Putten – Kerkplein – van 8:00 tot 13:00 u.

Zaterdag           Doetinchem – aan de zijkant van het gemeentehuis – van 9:00 tot 17:00 u.

 

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief komen nieuwe, interessante weetjes aan bod en houd ik je op de hoogte over nieuwe producten. Natuurlijk mag je deze nieuwsbrief naar vrienden en familie doorsturen. Graag zelfs. Blijf me volgen, ook op Facebook, en word een echte thee- en kruidenexpert.

 

Tot snel!