De lekkerste pepernoten en koekjes bak je zelf

Sinterklaas is weer in het land, de gordijnen gaan ’s avonds steeds vroeger dicht en de kaarsjes mogen weer aan. Het is weer tijd voor gezelligheid! Bak smakelijke koekjes of pepernoten zodat het heerlijk geurt in huis. Daarna smikkel je alles samen op onder het genot van een lekker kopje thee. In deze nieuwsbrief staan een aantal handige tips voor het bakken van deze lekkernijen. Daarnaast besteed ik aandacht aan bonen. Hoe maak je van de prachtig uitziende gedroogde bonen een smakelijke maaltijd? Ik leg het je uitgebreid uit!

Ik wens je veel leesplezier toe.

Meta Boon,
Thee & Kruid

Bonen

Wist je dat ik naast thee, kruiden, honing, havermout en verrukkelijke cranberries ook allerlei soorten bonen verkoop? Bonen zijn niet alleen lekker maar ook heel gezond. Ze zitten vol vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en eiwitten. Een maaltijd met bonen is voedzaam en vult goed.

Ik verkoop de volgende bonensoorten:

• Black eye beans

• Bruine bonen

• Groene erwten

• Kapucijners

• Kikkererwten

• Linzen

• Red kidney beans

• Rode linzen

• Sojabonen

• Spliterwten

• Witte bonen

Weet je niet precies hoe je gedroogde bonen moet klaarmaken? Het is heel eenvoudig! Ik leg het verderop in deze nieuwsbrief uit.

 

Gedroogde bonen bereiden

Gedroogde bonen in een zakje zien er mooi uit maar hoe maak je daar een smakelijke maaltijd van? Het is heel eenvoudig! De bonen moeten voor je ze kunt bereiden, geweekt worden. Je kunt hier beter goed de tijd voor nemen, dan worden de bonen beter gaar. Heb je minder tijd? Dan kun je ook voor een snellere methode kiezen. Ik leg beide methodes aan je uit.

Heb je tijd genoeg? Week de bonen dan een nachtje in een grote pan met ongeveer 2 liter water. Zet de gevulde pan, met deksel erop, een nachtje in de koelkast. Je zou dit ook ’s ochtends heel vroeg kunnen doen, dan zijn de bonen aan het eind van de middag/begin van de avond klaar. De bonen zwellen door het water flink op.

Liever iets sneller? Breng de bonen, met voldoende water, in een pan aan de kook. Laat ze 2 tot 3 minuten koken. Daarna haal je de pan van het vuur en laat je de bonen minstens een uur, met de deksel op de pan, weken.

Klaar? Dan kun je beginnen met het bereiden van de bonen. Bedek de geweekte bonen met voldoende water en breng ze aan de kook. Hou de bonen tijdens het koken goed in de gaten en vul indien nodig het water aan. De bonen moeten goed bedekt blijven. Tip: voeg een lepelplantaardige olie toe om schuimvorming en overkoken tegen te gaan. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager. Neem ruim de tijd om de bonen te laten garen. Dit kan 60 tot 120 minuten duren. Controleer met een vork of de bonen gaar zijn. Als je ze fijnknijpt moeten ze zacht zijn. Let op dat ze niet papperig worden!

Zodra je de basistechniek, die lang niet zo ingewikkeld is als je denkt, onder de knie hebt, kun je gaan variëren met bonen. Verwerk ze bijvoorbeeld in een stamppot of maaltijdsalade. Op internet staan tal van leuke recepten en ook het boek Bonen! van Joke Boon is een aanrader.

Eet smakelijk!


Pepernoten

Volgens het spreekwoord maakt honger rauwe bonen zoet maar wie echt van een zoete lekkernij houdt, bakt deze maand natuurlijk zelf pepernoten en speculaas. De volgende smaakmakers zijn bij mij te verkrijgen:

kaneel https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/kaneel-gemalen-ceylon/

Kaneelpijpjes https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/kaneelpijpjes
Koekkruiden https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/koekkruiden
Speculaaskruiden https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/speculaaskruiden-gemalen/

Vanillepoeder ‘Bourbon’ https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/vanillepoeder-bourbon/

Vanillestokjes ‘Bourbon’ https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/vanillestokjes-bourbon/

 

Op deze website staan een aantal handige recepten: http://www.pepernotenrecept.info/

Ook het bakken van zandkoekjes is een leuke activiteit (voor het hele gezin). Varieer eens door  gember https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/gember/ of anijszaad https://www.thee-en-kruid.nl/shop/kruiden/anijszaad/ aan het koekjesdeeg toe te voegen.

Hier staat een handig basisrecept: http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/zandkoekjes

Webwinkel

Bestellen in mijn webwinkel is makkelijk én handig. Kies en koop jouw favoriete producten op een tijdstip dat jou het beste uitkomt, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft te gaan. Ik pak jouw aankopen netjes voor je in en stuur het zo snel mogelijk naar je op. Gemak dient de mens! Probeer het tijdens de drukke decembermaand eens uit als je geen tijd hebt om naar de markt te gaan.

 

Markten

Bezoek mij op de volgende markten.:

Dinsdag              Doetinchem – Marktplein naast gemeentehuis – Van 8:30 tot 13:00 uur.
Woensdag          Putten (kerkplein): Van 8.00 – 13.00 uur
Vrijdag                Dinxperlo  – Centrum – Van 12:00 tot 20:00 uur
Zaterdag            Doetinchem – Aan de zijkant van het gemeentehuis – Van 9.00 tot 17.00 uur.

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief komen nieuwe, interessante weetjes aan bod en houd ik je op de hoogte over nieuwe producten en ander nieuws dat ik met je wil delen. Natuurlijk mag je deze nieuwsbrief naar vrienden en familie doorsturen. Graag zelfs. Blijf me volgen, ook op Facebook, en word een echte thee- en kruidenexpert.

 

Tot snel!